Környékünk látnivalói

Környékünk látnivalói

A Kalotaszentlkirályra érkezők nem csak  községünket csodálhatják meg, hanem településünktől is nem messze találhatnak természeti szépségeket és mesterséges alkotásokat (templomookat, várakat), ahová megfelelő úton tudnak eljutni, bázisnak használva településünket!

FEHÉR SZIKLÁK.  Impozáns látványt nyújtanak a Kalota-havas vulkanikus vonulatának keleti részén kiemelkedő szakadékos tengeri mészkősziklák. A Székelyjói vízeséstől  továbbhaladva tekinthetők meg. Az autó leparkolása után a sziklatömbök lábaihoz  20 percnyi gyaloglás szükséges.(Kalotaszentkirálytól 32 km.

SZÉKELYJÓI (HAVASREKETTYEI) VÍZESÉS ÉS SZURDOKVÖLGY. A Székelyjó szurdokvölgyében található a festői látványt nyújtó 24 m magas fátyolos vízesés. Megközelíthető Havasrekettye faluból egy 5 km hosszú jó állapotban levő erdei úton. (Kalotaszentkirálytól 29 km)

VARJÚVÁR Kós Károly, a neves író-építész alkotása, ma is a család tulajdonát képezi. Körösfő után az E60-as útról Nádas felé letérve kövezett úton közelíthető meg. 3 km után, mielőtt a faluba érnénk a balra térő mezei úton 2,5 km távolság megtétele után tárul elénk a völgyben magasló kőépület impozáns  látványa.  (Kalotaszentkirálytól 18km)

A PÁDISI-FENNSÍK. Románia legszebb és legnagyobb karsztvidéke  világszerte ismert természeti képződményekkel, a víznyelők, búvópatakok, barlangok paradicsoma. A pádisi menedékháztól számos túralehetőség kínálkozik. A menedékház Havasrekettyétől 31, Kalotaszentkirálytól    55 km-re (3 órás autózás) található.

KALOTA-HAVAS (VLEGYÁSZA, VIGYÁZÓ).  Az Erdélyi-Szigethegység második legmagasabb vulkanikus hegyvonulata (1836 m). Az 1430 m-en levő menedékháztól turistaútvonalak vezetnek a csúcsra és a Fehér sziklákhoz. A menedékház május és november közötti időszakban autóval is megközelíthető a Székelyjótól északra induló 10 km hosszú erdei úton. (Kalotaszentkirálytól 22 km).

A MAGYARGYERŐMONOSTORI REFORMÁTUS TEMPLOM első írásos említése 1196-ból való. A karzat, a mennyezet és a padok festett kazettái a 18. században készültek. Számos népművészeti tárgy, kő- és fafaragás, varrottas tekinthető meg. (Kalotaszentkirálytól 12 km).

A TORDAI SÓBÁNYA idegenvezetői kísérettel látogatható. Lenyűgöző látványt nyújtanak a földalatti alagútak és tárnák. 1271-től kézi eszközökkel fejtették innen a sót egészen 1932-ig, amikor véglegesen bezárták. Tordára érkezve a „SalinaTurda/Tordai sóbánya” feliratú  táblákat kell követni.(Kalotaszentkirálytól 87 km)

TORDAI HASADÉK 1,5 km hosszú szurdokvölgyét  300 m magas sziklafalak árnyékolják, melyek több mint 1000 növény